Les cases d'Alella

Web de divulgació històrica i patrimoni arquitectònic d'Alella

Els fets d’octubre de 1934

Mort Francesc Macià, la presidència de la Generalitat fou ocupada per Lluís Companys. Davant de la involució conservadora del Govern de l’Estat,agreujada amb l’entrada de tres ministres de la dreta catòlica, el Govern català va proclamar l’Estat Català dins la República Federal Espanyola. La reacció de Madrid va ser ràpida i contundent: es va mobilitzar l’exèrcit, es va suspendre l’Estatut i el Govern català en ple va ser empresonat.

A nivell local, els regidors van ser destituïts i els pobles van passar a ser controlats per juntes gestores. A Alella, l’alcalde Josep Aymar i els regidors Llorenç Ros, Joan Tresserres i Salvador Galbany, d'Esquerra Republicana (ERC), van ser destituïts. En canvi, van romandre en els seus càrrecs els regidors de la minoria: Joan Ferran i Esteve Figueres, de la Lliga Catalana. Per ordre governativa, Ferran fou designat alcalde. Sorprenentment, els republicans Josep Guinovart i Antoni Calvet no foren cessats i passaren a col·laborar amb la nova junta gestora. El 8 de maig de 1935 s'h va incorporar Lluís Casals, de la Lliga.

Aquesta situació excepcional es va perllongar fins al febrer de 1936, ja que el triomf del Front d’Esquerres de Catalunya en les eleccions legislatives del dia 16 va comportar la restitució de tots els ajuntaments anteriors als fets d'octubre de 1934.