Les cases d'Alella

Web de divulgació històrica i patrimoni arquitectònic d'Alella

La II República

Les eleccions del 12 d’abril de 1931 van donar una àmplia victòria a les candidatures republicanes arreu, i en especial a les principals capitals de província, la qual cosa, juntament amb les mobilitzacions populars contra l’ordre establert, va provocar la fugida del rei Alfons XIII, que no va arribar a abdicar formalment. El 14 d’abril, Francesc Macià va proclamar la República Catalana. L’endemà, l'Ajuntament es va adherir a la República i el dia 16 es va constituir la nova corporació municipal, governada per una majoria de la candidatura administrativa encapçalada per Josep Aymar.

L'acció municipal es va centrar a posar ordre en el vessant econòmic, després dels deutes heretats de les autoritats locals designades pel règim dictatorial de Primo de Rivera i el general Berenguer. També adquirí rellevància l'obra pública: es van fer obres de millora urbana als carrers, es construïren voreres i  es va cobrir el mercat; es va establir l’obligació de tornar a demanar permís per a les construccions sense finalitzar que tinguessin llicència anterior a 1930, ies va fer una revisió cadastral que va comportar la numeració de carrers i finques.

En l’àmbit polític, la corporació va donar suport a l’Estatut d'autonomia de Catalunya, un nou marc legal que havia de rebre el vistiplau dels ajuntaments l’estiu de 1931 abans de ser votat en referèndum.