Les cases d'Alella

Web de divulgació històrica i patrimoni arquitectònic d'Alella

Les festes del Mil·lenari

El 1975 va ser un any ple de celebracions. Arrodonint la data en què apareix la primera referència a Alella que s'ha conservat, de l'any 978, la població va organitzar les Festes del Mil·lenari amb les quals es volia deixar enrere les misèries del franquisme i ser un aparador de la millora dels serveis urbans cap a un poble més modern. El programa va ser dissenyat per una comissió presidida per l’alcalde Jesús Barnadas i formada per representants de totes les entitats locals.

Les festes van ser patrocinades pel Ministerio de Información y Turismo. Els actes van començar el 12 d’abril. Per primera vegada des de 1939, es va penjar la bandera de les quatre barres al balcó de l’Ajuntament. Sota l'atenta mirada del president de la Diputació, Juan Antonio Samarach, es va proclamar reina de les festes la nena Montserrat Comulada com a reconeixement al cognom més antic de la població, amb més de set segles. En motiu de la celebració es va inaugurar la reproducció a escala d'una de les premsa de vi de Can Calderó feta amb granit que avui dia hi ha a la plaça de Can Lleonart, obra de Salvador Oliveras.

Entre els diferents actes de caire cultural, esportiu i religiós n'hi va haver dos que han perdurat i han guanyat pes amb el temps: el primer és la Festa de l’arròs, que se celebra cada any al Bosquet, i, sobretot, la Festa de la Verema, que en l’actualitat és el principal acte de celebració comunitària del poble.