Les cases d'Alella

Web de divulgació històrica i patrimoni arquitectònic d'Alella

Can Bernades

La casa se situa en el curs mig del torrent del mateix nom, entre Cal Governador i Can Xeco-Monnar. Es tracta d'una masia protegida per murs de maçoneria que queda suspesa a mitja alçada del pendent. Al davant hi ha l'era, abrigada tant per la pròpia construcció com pel desnivell del terreny.

S'hi accedeix des del sud, creuant un modest barri de factura relativament recent. Un cop a l'interior, destaquen dos grans exemplars de xiprer i una pèrgola que, resseguint la façana de ponent, es desenvolupa cap al nord.
 
La finca presenta encara la distribució típica de la zona: les feixes de conreu l'envolten per tots els costats menys pel nord, on comença una espessa pineda. La vocació eminentment agrícola de la masia fa que disposi de tots els àmbits necessaris per al bon desenvolupament de la vida rural: era, bassa, estables, sales on guardar els estris de camp, etc.
 
La masia, molt modificada, té teulada a dues vessants amb carener transversal a la façana principal; d'aquesta, en destaquen el portal rodó de la planta baixa i la finestra coronella de la sala principal, ubicada a la planta primera.
 
Les successives ampliacions han anat mutilant la imatge de conjunt. A la banda sud, per exemple, hi ha un annex que oculta bona part de la façana i en distorsiona la composició i les proporcions originals.