Les cases d'Alella

Web de divulgació històrica i patrimoni arquitectònic d'Alella

Cal Doctor

La masia se situa en el marge esquerre del tram mig de la riera de la Coma Fosca, en un entorn recentment urbanitzat que s'estén entre Can Casals i les Quatre Torres.

Després de travessar la portalada, un passeig ens condueix cap al pati de la masia en lleugera ascensió. A banda i banda s'estenien fins fa ben poc les antigues feixes de conreu, actualment substituïdes per una nova promoció urbanística a tocar de la riera dintre del Pla Urbanístic de Cal Doctor. Al davant de la casa, fent un traçat semicircular hi ha encara grans cedres i una espectacular palmera.

Cal Doctor és una masia formada per una planta baixa, un pis i una coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. La seva estructura és poc habitual al Maresme, ja que els cossos són paral·lels a la façana principal. De la mateixa manera, la disposició de l’escala també és diferent d'allò que hom podria esperar, ja que es desenvolupa a l’angle esquerre davanter de l’entrada, girant vers l’interior. El celler, en canvi, segueix els preceptes de l'època i, com és habitual, es troba a la crugia del fons, mig soterrat aprofitant el desnivell del terreny.
  
El cos principal en presenta tres més d'afegits que engrandeixen la casa. El primer, a l’esquerra, és cobert amb teulada; el segon, a la dreta, acaba amb terrat i, finalment, a la part posterior hi ha una torre adossada de planta quadrada i coronada amb merlets que sobresurt per damunt de les cobertes.
 
A més dels carreus de les cantonades, en destaquen la porta adovellada de la planta baixa i la finestra coronella del primer pis, que probablement data de principis del segle XV. També resulta rellevant el balcó de ferro forjat, del segle XVIII, amb el paviment de rajola suportat per tornapuntes.

La finca compta també amb dues edificacions residencials típiques del País Basc i de València.