Les cases d'Alella

Web de divulgació històrica i patrimoni arquitectònic d'Alella

Can Torras

Can Torras manté els preceptes de l'arquitectura neoclàssica. De planta pràcticament quadrada, té planta baixa i dos pisos, el segon dels quals és de dimensions més reduïdes i, al ser més estret, conforma dues grans terrasses laterals, seguint així la típica estructura basilical.

Aquesta casa es caracteritza per la torre llanterna que s'aixeca al bell mig de la teulada de quatre vessants i que, a l'igual que les terrasses laterals, es troba rematada per una balustrada. La presència d'aquest element, així com d'hídries i arcades de mig punt, en remarquen el gust neoclàssic.

La façana principal és molt simple i està ordenada per cinc eixos verticals de composició, corresponents a l'estructura interior. L'element menys habitual és el porxo que protegeix la porta d'entrada, del que destaquen els pilars dobles i els arcs carpanells molt rebaixats.

A causa de l'ús que s'ha donat a aquest edifici, l'entorn ha patit diferents modiciacions: el barri d'accés antic, totes les feixes de conreu i gairebé tot el jardí han desaparegut. Es conserven, però, alguns detalls rellevants, com ara la balustrada que tanca l'esplanada d'accés, la terrassa que queda en un dels laterals -que ofereix bones vistes de la riera- i, finalment, les tres grans palmeres que emmarquen l'entrada.