Les cases d'Alella

Web de divulgació històrica i patrimoni arquitectònic d'Alella

Antoni Gaudí i Alella

La relació d’Antoni Gaudí amb Alella va motivar que el 1965 se li retés un homenatge organitzat pel Grup Parroquial de Cultura, el patrocini de l’Ajuntament i la col·laboració dels Amics de Gaudí de Barcelona en record de les seves estades a Alella la dècada de 1880.

Tot i que l'obra no va ser executada, Gaudí va fer el 1886 el projecte d'altar del Santíssim per a l’església d'Alella. En una revisió de l’Arxiu Parroquial efectuada el 1959 se’n trobà el plànol original.

A més, durant les seves estades al poble el rector va exposar a l’arquitecte la dificultat que presentava l’accés a l’escala del campanar romànic i Gaudí va solucionar el problema amb uns graons partits que recorden vagament els que havia projectat anteriorment per al Palau Güell de Pedralbes.

Gaudí va dissenyar també un armari raconer per a la casa Vicens del carrer de Dalt. Actualment el moble és propietat de la família Borrell Carrió.

El vincle d’Alella amb Gaudí es refermà l’any 2002, en què es va celebrar el 150è aniversari del seu naixement amb diversos actes; entre ells, la inauguració del Parc Gaudí.